Ingrid Pieters

Visual Thinking Consultant

Ik ben Ingrid Pieters (1969). Ik ben afgestudeerd communicatiedeskundige. Na meer dan vijfentwintig jaar werknemerschap in het communicatievak bij de overheid en in het bedrijfsleven was begin 2019 voor mezelf beginnen de enige logische optie. Betaalde banen voor visual thinking consultants bestaan er hier in het noorden niet. In de Randstad vind je al wel veel bureaus die zich hiermee bezig houden.

Visual thinking consultant wat is dat hoor ik je denken. In de basis is visual thinking een combinatie van tekenen en schrijven. Je gebruikt eenvoudige tekeningen en steekwoorden om een vraagstuk in kaart te brengen. Je kunt hierdoor complexe materie versimpelen, zodat deze beter te begrijpen is. Ook zorgt het ervoor dat er verschillende perspectieven naar voren komen: de een visualiseert op een compleet andere manier dan de ander. Dit kan verschillende invalshoeken voor hetzelfde onderwerp opleveren.

Verhuizing

Soms heb je een grote verandering nodig om een totaal andere weg in te slaan. Voor mij was dat in de zomer van 2010 toen ik met mijn vriend en dochter vanuit de Randstad naar het Groninger platteland verhuisde. In die nieuwe omgeving, zonder vaste ijkpunten, ontstond er ruimte en tijd voor nieuwe dingen. Ik vroeg me af wat ik zou willen doen. Als ik vrij kon kiezen, waar werd ik dan blij van?

Die vraag leidde me naar tekenen. Ik pakte het tekenpotlood weer op na dertig jaar geen tekening te hebben gemaakt. Ik herontdekte hoe leuk ik tekenen vind. Toen ik klein was, tekende ik altijd en overal. In een workshop ‘Effectief communiceren met tekeningen’ in 2015 kwam ik er achter dat we heel veel aan tekenen hebben als we beter willen communiceren. Als communicatieadviseur vond ik dat natuurlijk heel fijn om te ontdekken. Ik volgde in 2016 de opleiding ‘Visueel Leiderschap’ en verdiepte me in visual thinking, graphic facilitation, graphic recording en zakelijk tekenen.

Ontslag

Ik woon nog steeds op het Groninger platteland met mijn vriend en onze dochter. Maar ik werk niet meer bij gemeente Groningen als senior communicatieadviseur. Ik heb er zelf voor gekozen om daarmee te stoppen en voor mezelf te beginnen. Binnen gemeente Groningen tekende ik al heel veel, maar het werd zo groot dat het niet meer binnen mijn functieprofiel paste. Nu ik voor mezelf werk, kan ik het volledig de ruimte geven en alles wat ik leer zelf uitproberen. Hierdoor weet ik wat werkt.

Een van de mooiste dingen van mijn werk zijn de ontdekkingen die ik doe. Ik geniet van het meedenken met opdrachtgevers over wat tekenen voor hen kan betekenen. Het helpen van deelnemers aan trainingen om over de drempel te komen van ‘ik kan niet tekenen’. Bij elke opdracht zie ik de kracht van tekenen. Deelnemers aan sessies en trainingen worden creatiever, betrokkener en energieker. Ik zie dat dit leidt tot betere resultaten.

Wil je gratis en vrijblijvend met mij spreken over jouw wensen en behoeften? Neem dan contact met mij op.